У церкві на Ковельщині парафіяни вперше помолилися за Україну рідною мовою

09.02.2024 о 10:10 · 2 хв читання

Минулої неділі для релігійної громади св. Євстафія Плакиди Православної Церкви України села Поповичі прийшла велика духовна радість – парафіяни вперше почули літургію українською мовою.

Про це повідомляє Ковельський деканат Волинської єпархії ПЦУ.

Літургію звершив протоієрей Андрій Сех, благочинний Голобського деканату ПЦУ.

Діти та дорослі почули рідною мовою молитву перед Причастям, а хор в кінці служби проспівав молитву за Україну.

Журналістам 12 каналу Андрій Сех розповів, що прихильники УПЦ московського патріархату тихцем повиносили з церкви всі ікони та церковні меблі, які здужали забрати. Новоствореній громаді ПЦУ лишили лише новорічну ялинку, надірвані ікони та просфорки із цвіллю.

Ми вжахнулися. Щоб можна було винести з храму – винесли все. Всі ікони, які можна було зняти чи відірвати, всі підсвічники, хрести, Євангеліє, Євхаристійний набір, чаша, дискос, лежиця, кадило, семисвічник, обігрівачі, аналої, тетрапод, навіть стільці та столики. Голгофа – тобто розп’яття Христа, не помістилося в двері, і її залишили. Познімали навіть лампочки з панікадила. Зняли з дзвіниці дзвони, лавки з-під храму. А ось що залишили в храмі – то це новорічну ялинку. Дуже дякуємо.

Коли виносили це все з храму, на самому видному місці вже не один тиждень, а то й місяць, почорніли і позацвітали святі просфори. Як це назвати? Чи це не святотатство?

– зазначає Андрій Сех

Навіщо і куди прихильники УПЦ МП винесли зі святині ікони, журналісти запитали у благочинного Голобського округу архімандрита Ніфонта (Омельчука), але той коментувати їхні дії навідріз відмовився.

Фото Ковельського деканату Волинської єпархії ПЦУ

Поділитися:

Пов'язані теми

Коментарі

Показати коментарі (56)
    1. Атеїст, що не любить кацапських попів пише:

      Колись давним-давно, році так 1995-1998 моя дружина (від 1995 року) почала тягати мене в церкву, що на кладовищі.
      Олександр Нечипорук тоді розповідав, що обряди УПЦ КП недійсні, дітей перехрещувати, пари перевінчувати і т.п.
      І серед того потоку свідомості проходила тенденція, що на небесах не розуміють українську иву, а тільки церковно-слов”янську, бо вона створена саме божим промислом і тільки молитви на ній приводять людину у благостний стан.

      Коли в соборі хрестили другу дитину у 1998, паралельно хрестили ще одну дитину і піп питав у кумів хто в яку церкву ходить. Прихожан УПЦ КП вигнав з приміщення, бо вони “Отче наш” почали читати українською.

      Так що на питання “хто заважав молитися українською” у мене є конкретна відповідь.

    1. Йди на передову і там хлопцям розкажи свої приколи. Або йди за руським корабльом.

  1. А типу господу важливо якою мовою до нього звертаються віруючі? Типу Українською то чисто праведники, а як що іншою то тупо грішники?

  2. Господу можливо і не важливо,бо він сприймає молитву і праведника і грішника.А от тому хто молиться – важливо,бо він розуміє про що молиться.А чужою не розуміє.Тут якраз про таких ідеться.

  3. Ага типу я молюсь тою мовою якою не розумію? Як я тоді можу молитись? Щось кумедно пояснили.

  4. Кумедно по ходу типу Отче наш виголошений Українською зрозумілий всім, а іншою то ніяк? Прикольно.А Ісус взагалі говорив на Арамійському. І в Константинополі молитви читають старослов’янською мовою

    1. І наповнюється безмежною радістю твоя дрібненька чорна душа, коли піп московський і всея паровоза згадує гундяя…

      1. Та ти просто дебілоїдне , то ти ходиш в церкву слухати попів бо це модно. І в душі твоїй чорній один сморід і гниль . Бо в тебе твоя віра і твоя церква. А у віруючої людини віра в Господа і Дім господній

        1. Не плутай, зомбі, Дім Господній з кублом сатани, яким є московська “церква”

  5. В Константинополі Богослужбова мова -Грецька.А в УПЦ ,та що не московського патріархату, мова служіння- російська.

    1. З яких це пір Ісус Христос благословляв вбивати українців? Щось не можу згадати…

    2. Шановна Ковельчанка ну чого ви так реагуєте. В нас з вами віра в бога , в нашовірців наша віра. Якщо ми ідемо в церкву, ДІМ ГОСПОДНІЙ поспілкуватись з Богом, і нам все рівно що там верещить ряжений в рясу й обвішаний хрестами, Нашовірці ідуть в Нашу церкву бо то зараз модно і з однією метою попасти в рай, ій головне слухатають оте ряжене в рясу й обвішане хрестами Воно від імені господа несе ворожнечу й сіє ненависть. Тому не переймайтесь прийде честі всі отримають хто що заслуговує. У господа не можна порішати.

  6. Ідіот,як греки можуть служити старословянською?Включи запис служби Константинопольського патріархату на сайті і послухай -може щось доменах.

    1. Дибіл Константинополь це Стамбул які греки ти критин. Ото бля нашовірці навіть не знають де їх метрополія знаходиться. Тому й служать в Соборі Святої Софії старослов’янською

  7. Це московська церква Христова?Та яка благословляє на вбивство Українських воїнів,жінок і дітей.Та яка з благословення школярів руйнує Українські міста і села.Ти тупа фанатів паровоза.

  8. То гундяєвська церква Христова?Та яка благословляє московитів вбивати Українців.Та яка благословляє орду фашистську руйнувати наші міста і села.Тупа фанатів паровоза.

  9. З якіх це пір Ісус Христос благословляв ділити церкви? Переслідувати людей які ходять не в “нашу церкву”, та й в загалі де і як Ісус ділив вірян на правильних і неправильних. Щось ніяк не пригадаю щоб Ісус Христос благословляв нашу й не нашу віру нашу й не нашу церкву

  10. Яка Софія?Яка старословянська?Які нашовіри?Ти козломордий багатонікий підар геть їбанувся!Іди до паровоза хай тебе просвітить твій пахан,або прозорлівий в михалівській хай дасть тобі нову методичку.

    1. Нашовірець ти довбанутий Томос ми отримали в Константинопольському патріархаті. Константинополь це стара назва Стамбул. В центрі Стамбулі (Константинополя) знаходиться Собор Святої Софії. Сходи краще до Васька ну туди де раніше спортшкола була нехай він тебе просвітить. Нашовірець ти не позорся.

    2. Собор Святої Софії знаходиться в центрі Константинополя (сучасна назва Стамбул) в якій Вселенський патріарх Варфоломій править святкові служби. Епіфаній Порошенко Парубій їздили в Константинополь (сучасна назва Стамбул) де отримали Томос від Вселенського патріарха Варфоломія. Твоя біда в твоїй злобі й необізнаності тому я не буду принижуватись до твого рівня. Вір в свою віру й ходи в свою церкву. А я буду вірити в бога. Господи прости його нещасного

  11. Нашовірець ти довбанутий Томос ми отримали в Константинопольському патріархаті. Константинополь це стара назва Стамбул. В центрі Стамбулі (Константинополя) знаходиться Собор Святої Софії. Сходи краще до Васька ну туди де раніше спортшкола була нехай він тебе просвітить. Нашовірець ти не позорся.

  12. В черговий раз засіпався і впав у істерику багатонікий зрадник України. Він завжди сіпається, якщо хтось зачепить кацапську філію фсб з ворогами України, ряженими в московських попів. Сіпайся довше, мені в кайф!

    1. Ти тупориле нашевірівськ уєбіще тобі один хрен куди ходити аби модно було. Завтра скажуть можно в мечеть і алаху молитись то побіжиш в приприжку. Он вже нашовірці собор Святої Софії в мечеть переробили піз *ц клоуни ущербні

      1. Сіпайся далі, півнику, хлюпай клоакою! Твоя істерика мені як бальзам на душу!

        1. Ти крім сосати й очко підставляти нічого й не вмієш. Звісно все твоє покоління сосе й очко підставляє. От ти й бісишся

          1. Це ти, патікус, клоаку свою кацапу підставив і сіпаєшся, коли пердолять.

  13. Собор Святої Софії в Стамбулі давно мусульманська мечеть,де певний час був музей,а зараз знову мечеть.Вселенський патріарх не править служб в цьому соборі. Це про” обізнанність” деяких коментаторів.

    1. Ото нашовірці вже й собор ліквідували пише:

      Ти реально хворий на голову Собор Святої Софії діючий собор в Константинополі.

  14. Ти саме одноклітинне. То тобі васьок ряжаний в рясу й хрести розповів.

  15. З останнього допису видно хто одноклітинне – еошоаірець! Дрочи і дальше сам із собою.

    1. Отпідарашеному одноклітинному нашовірці сосав сосеш і будеш сосати така твоя суча доля

  16. Шизофренія останньої стадії,конюктивна деменція мозку.Направлення -ЛІПІНИ!

  17. Тебе звідти й не випускають нашовірний ти. Маиашка твоя нсосала тебе у польського пана, от ти й насосане і сереш

  18. Чисто випадково прочитав коментарі. ЖАХ! Складається враження,що це не люди спілкуються між собою,а якась худоба .

    1. Нашовірці з нашоцеркви, за наявності відсутності мізків, як молитву повторюють висери ряженого Васька який править невідомо що у бувшій дитячий спортшколві

      1. А твій, гнидо, папавозник в той час свого шефа гундяя згадує, який закликав убивати українців.

  19. Складається враження в не адекватності попереднього коментаря.

    1. Так воно ж і зрозуміло. Більше не має що й сказати Васьок навчив всіх обзивати ярлики навішувати Хто не наша віра й не наша церква той ….. Не буду опускатися до рівня нашовірців почитайте їх коменти.

  20. Так це ви відізвались на звинувачення в не адекватності коментаря і ви обзиваєте людей ряженими,нашовірцями.Не говорячи вже про матюки.Я не знаю ніякого васька і про кого ви пишете,але це з вашого боку не солідно.

  21. Та що ж поробиш вибачте вже просто достали. Ну нашовірці це ж ті що наша віра нашоцерковці то ті що наша церква жодних образ.

  22. Та мене не цікавить ваша інтерпретація образ,а може ви когось дістали(ваші слова).А як на рахунок культури,толерантності,поваги.Вам такі чесноти відомі?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X
X